sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Ruokapöytä vanhasta ovesta

Ruokapöytä vanhasta ovesta

Ovi vielä käsittelemättömänä.
Toimeksiannon ja idean tähän työhön sain siskoltani, joka miehensä kanssa oli juuri ostanut itselleen ensimmäisen oman kodin. He tarvitsivat ruokapöydän sinne ja siskoni oli nähnyt jossakin idean tehdä pöytä vanhasta ovesta. Hänen miehensä kotoa löytyikin sopiva ovi, joten ei muutakuin hommiin.

Ovea oli säilytetty katoksen alla, mutta säilytysvuosia alkoi jo olla, joten sen kunto ei ollut paras mahdollinen. Ensimmäinen homma oli helojen irroittaminen ja oven hiominen joka puolelta.
Oven ja jalkojen ensimmäinen yhteensovitus.

Jalat tulivat paksusta, muistaakseni 90*90 kokoisesta parrusta, joka tällä kertaa löytyi Kodin Terrasta. Ystävällinen myyjä sahasi sen vielä mittaansa, joten jalat eivät vaatineet minulta juuri lainkaan työtä. Koska pöydän ulkonäkö haluttiin pitää yksinkertaisena, päädyin siihen, että pöytään tulee vain yksi leveä yläsarja. Sen tein aivan tavallisesta mäntylaudasta. Kaikki liitokset tein kahdeksan millin puutapeilla ja B3 liimalla. Pöydän ja jalkojen väliin tuli vielä 10 millin tapit, mutta ei liimaa, jotta pöytä olisi helpompi kuljettaa.




Kuvissa ei näy poikittaistuki jonka ruuvailin kulmaraudoilla pitkien sarjojen keskelle. Se toi kehikkoon tarvittavaa tukevuutta. Harkinnassa oli vielä vinotuen tekeminen, mutta se osoittautui tarpeettomaksi. Ennen oven maalausta piti ovi saada vielä suoristettua. Se oli ollut vanhassa talossa, ja niissä ei perinteisesti ole suoraa kulmaa löytynyt. Tässäkin ovessa tuntui, että jokainen kulma oli toista vinompi. Pitkän mittailun jälkeen päädyin piirtelemään oveen muutamia viivoja, joiden pohjalta lähdin sitä suoristamaan. Laudat puristimilla ohjureiksi ja käsisirkkeli laulamaan. Lopputulos oli niin lähellä suorakaidetta, että hirvittää. Suoruudella ei muuten olisi ollut edes mitään valiä, mutta pöydän päälle oli tarkoitus laittaa lasi, joten oikean kokoisen lasin tilaaminen oli näin huomattavasti helpompaa.



Maalaus

Maalasin ensin pöydän alapinnan ja jalat. Tässä vaiheessa kyselin myös pöydän tulevilta omistajilta mielipiteitä ja nopeasti päädyttiin siihen lopputulokseen, että pöydän yläpinta saa jäädä maalamatta, sillä hiottu ja kulunut pinta oli yllättävän hyvän näköinen.

Viimesilauksen pöytään teki lasi. Lasiliikkeestä (Jyväskylän lasihuolto) sain erinomaisia vinkkejä lasin mitoittamiseen. Olin ostanut samasta liikkeestä aiemmin lasin sohvapöytään, ja tälläkin kertaa palvelu oli ensiluokkaista. Lopputulos näkyy alla.





2 kommenttia:

  1. Hieno on pöytä mutta minkä mittaset jalat oot tehnyt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitosta vain kehuista. Nyt ei ole tarkkaa muistikuvaa mitoista, eikä mahdollisuutta käydä mittaamassa, mutta kun mittasin pöydän jota käytin tuota tehdessä mallina korkeuden suhteen, niin mitta näyttää pöydän pinnalla 71 senttimetriä. Muistaakseni tuon pöydän pinta tuli muutaman sentin korkeammalle. Tämä siksi, ettei reidet tarraisi sarjoihin kiinni pöydän ääressä istuessa.

      Poista