lauantai 26. tammikuuta 2013

Puuveneen rakennusta

Aloitimme isäni kanssa muutamia viikkoja sitten rakentamaan puista soutuvenettä kansalaisopiston kurssilla. Olimme pitkään haaveillut siitä ja kun viimein päätimme kurssille mennä, aloitimme heti valmistamaan tarvittavia työkaluja ja muita tarpeita. Seuraavat viestini tulee varmasti enemmän tai vähemmän muutenkin liittymään puuveneen rakennukseen, sillä se vie suurimman osan vapaa-ajastani.

Ensin rakensimme mallin mukaisia puristimia venettä varten. Koivulankusta sahasin vannesahalla puristimen kaaren, jonka sitten nauhahiomakoneella viimeistelin. Puristimen kierretanko on ns. trapetsikierrettä. Sitä löytyi jostakin päin Kuopiota (isäni hankki, joten en tiedä tarkemmin). Saranana toimii pätkä kuormaliinaa. Liina on ostettu joitakin vuosia sitten Kasinhännästä Tikkakoskelta. Nykyisinhän liikettä ei enää ole ja ilmavoimien ylijäämätavara myydään nykyisin Jyväskylässä SA-kaupassa.

Puristimien lisäksi teimme pari käsihöylää. Kaikki käsityökalut kasasimme vanhaan arkkuun ja kuljetimme arkun paikanpäälle, niin työkaluja ei tarvitse joka kerta kantaa mukana.

Tämän enempää en taida lörpötellä aiheesta tässä vaiheessa, vaan annan kuvien puhua puolestaan.

Tällainen nippu saatiin aikaiseksi.


Tällaisia höyliä teimme mallin perusteella. Saa nähdä mihin näitä käytetään.


Muunmuassa tällaisia työkaluja tarvitaan.
Keulapuun mallailua.

Keulapuu liimauksessa




Vaikka sähkötyökalujakin on käytettävissä, joskus perinteinen tapa on nopeampi.
Liimamassan levitys kölin ja selkälaudan väliin.

Selkälauta liimattuna köliin.


Perälauta liimauksessa.


Uran jyrsintä keulaan.


Keula, köli ja perälauta yhdessä. Hyvällä mielikuvituksella tuosta voisi kuvitella valmistuvan veneen.

Mallikaarien asennustyö käynnissä.


Mallikaaret vihdoin paikallaan ja tuettuna!

Jatkan projektin kuvaamista, kunhan se tästä etenee. Seuraavaksi alkaakin sitten laitojen tekeminen. Vaikka kelluuhan tuo jo noinkin, mutta vähemmän kastuu soutaessa, jos on vähän laitaakin veneessä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti