torstai 27. maaliskuuta 2014

Pleissaaminen

Edellinen kesä oli hyvin poikkeava, joten blogiin ei tullut paljoa kirjoiteltua. Kesä poiki kuitenkin tekstin aiheita ja tässä tulee niistä ensimmäinen.

Pääsin työssäni ajamaan veneellä, mikä oli kesän hienoimpia puolia. Heti firman veneeseen ensimmäisen kerran astuttuani totesin, etten ole tyytyväinen vanhoihin köysiin. Siispä kauppaan. Rautakaupasta muutama kerä hyvälaatuista köyttä, sekä venehakoja ja töihin.

Kolmisäikeisen köyden pleissaaminen tapahtuu yksinkertaistettuna seuraavan kaavan avulla: yhden yli, toisen ali. Tämän jos muistaa, niin pleissaamisen pitäisi onnistua helposti. Muoviköydessä pleissamista helpottaa, jos säikeiden päät polttaa sytyttimella mahdollisimman siistiksi, jolloin niitä on helppo pujottaa. Alun jälkeen pleissaaminen on itseasiassa oikein mukavaa ja rentouttavaa ajanvietettä kesäillan ratoksi. Saunan lämpiämistä odotellessa ehtii hyvin pleissata muutaman köyden päät.

Kun pujottelu on tehty, poltan päät vielä hieman leveämmäksi, jolloin ne eivät lähde purkautumaan ja köysi pysyy siistinä pitkään. Apuna voi käyttää sytytintä itseään tai vaikka tulitikkurasiaa.


 Kuvassa pleissaus vielä alkutekijöissään. Kun on jokaisen säikeen pujottanut kerran yhden säikeen ali, kannattaa tarkastaa, että tulos on symmetrinen. Tällöin lopputuloksella on hyvä mahdollisuus onnistua. Kun alku on lähtenyt oikein liikkeelle, jatko onkin helppoa. Joikaista säiettä pujotetaan vuorollaan aina siten, että lopputulos noudattaa tuota nyrkkisääntöä "yhden yli, toisen ali."

Alemmassa kuvassa pleissaus on viimeisiä pujotuksia vaille valmis. Aivan valmiista köysistä ei jostain syystä tullut otettua kuvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti