sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Huivin viimeistely

Kun kaiken vaivannäön jälkeen pääsi viimein kutomaan, olin melkein pettynyt, kun kudontaosuus olikin niin äkkiä ohi! Vertailun vuoksi: kankaan rakentamiseen (loimen luominen, kangaspuun polkusten ym. sitominen, niisiminen, pirtaanpistely, alkusolmut jne) kului arviolta 20 tuntia, kutomiseen 4 tuntia ja viimeistelyyn 6-7 tuntia. En laittanut tarkkoja aikoja ylös, vaikka se olisi ollut mielenkiintoista.

Kudoin siis huivini toimikassidoksella, ja kutoessa kutojaan päin oli kankaan kudevaltainen puoli. Tämä on oleellista siksi, että kudevaltainen puoli näyttää vallan erilaiselta kuin loimivaltainen puoli. Kuteeni oli hieman epätasaista bourrettesilkkiä, ja minun oli oikeasti vaikeaa huomata poljentavirhe kutoessani.
Huivi taitettuna niin, että samasta kohdasta näkyy molemmat puolet.
Kävi nimittäin niin, että kudoin valtavan onnellisena kaikessa rauhassa ja kun lopulta pääsin siihen jännittävään vaiheeseen, että irrotin huivin puista, huomasin, että matkan varrella (tai alkumatkasta) on sattunut muutamia poljentavirheitä. Voi että se latistikin tunnelmaa! Yritin tsemppailla itseäni ajattelemaan, että "hyvä tästä vielä tulee", vaikka olin ihan varma, että ei siitä tule.

Kuvassa virhe, joka on muuten yllättävän silmiinpistävä.


No, aikani pyörittelin huivia, ennenkuin ryhdyinkään virheitä korjaamaan. Päättelin hapsut (ensin kaksinkertaisilla kankurin solmuilla ja sitten kierrehapsuilla) ja tasailin hieman kangasta muutenkin, sillä jotkut kohdat vaikuttivat harvemmilta kuin toiset.


Sitten rohkaisin mieleni ja kävin virheiden kimppuun. Ja helpotuin huomatessani, ettei se niin vaikeaa ollutkaan! :) Toimikkaan korjaaminen on kuitenkin vielä aika yksinkertaista. Pitää vain seurata kuviota ja pujottaa lanka siihen väliin, mistä se kutoessa jäi puuttumaan. Lopuksi langan päättely ja tiheyden tasailu.




Ikävä kyllä korjatut kohdat näkyvät jonkin verran valmiissa huivissa, koska kudetta on niissä kohdissa tiheämmin. Ehkäpä luotan kuitenkin siihen, että käytössä moinen ei häiritse - niin kaunis siitä muuten tuli!

Lopuksi höyryttelin huivin, mutta jätin vielä harjaamatta. Voi olla, että jossain vaiheessa päädyn huivin keveästi harjaamaankin.
Tässä kuvassa on vielä vasen alareuna höyryttämättä - vaikuttaa melkoisesti yleisilmeeseen!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti