sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Korin punontaa

Punominen oli minulle uusi ja vieras juttu, ja sitä oli kiva lähteä opettelemaan mainion opastuksen kera!

Ensin punoin pienen kiertokopsan tapetista, sitten sanomalehdestä taitelluista suikaleista "suoran" korin.

Kiertokopsaan käytin tosiaan paperimaista tapettia, vaikka paremmin olisi sopinut hieman sitkeämpi paperilaatu. Nyt paperimainen materiaali lähti repeilemään etenkin päättelyvaiheessa, joten hellät otteet ja maltti ovat tässäkin käsityössä paikallaan. :) Loistavana apuna toimivat myös pyykkipojat.

Kori aloitetaan siten, että ensin muodostetaan palttinamainen ristikko suikaleista. Ristikon tulee olla niin suuri, että sen päälle voi vinottain piirtää neliön, joka on lopulta korin pohja. Hieman suurpiirteisenä naisena piirsin sitten melkein neliön. Siitä seuraa, että koko kori on vähän vinksin vonksin tai ainakin heikun keikun. En myöskään jaksanut laittaa tasamäärää suikaleita, vaan minulla oli toiseen suuntaan 8 ja toiseen 9 suikaletta, mutta sain jotenkin ihmeen kaupalla korin kuitenkin onnistumaan. :D

Aina ei tarvii olla niin särmä.

Sievä, eikö oo?

Hauskaa, että tapetin väri muistuttaa hieman tuohta ja sitä perinnettä, jossa kiertokopsaa on totuttu näkemään. 



"Suoran" korin punominen oli mielestäni itseasiassa vaikeampaa kuin kiertokopsan punominen. Työvaiheita oli paljon enemmän ja tuntui, että työssä on oltava paljon tarkempi. Mukavaa tekeminen kuitenkin oli! Sen huomasi kyllä, että mitä napakammin ja tarkemmin suikaleet taittelee, sen parempi on lopputulos. 

Suorat suikaleet muodostavat korin pohjan ja sivut, mutta reunoja varten on tehtävä etukäteen myös sanomalehti"pantoja", eli korin ympärysmitan mukaan tehtyjä neliöitä, joiden ympärille suikaleita punotaan. Tein pannat siten, että taittelin suikaleen, taitoin sen kulmat valmiiksi siten, että se sopisi korin ympäri, ja lopuksi pujotin päät sisäkkäin. Sisäkkäin olevat päät eivät jää hapsottamaan kummallisesti ja pannasta tulee jämäkkä.

Punoessa kannattaa ottaa ihan iisisti, vaikka alkuun tuntuisikin, että suikaleet leviää ihan mihin sattuu. Kun saa muutaman pannan paikoilleen, voi hiljalleen alkaa kiristelemään suikaleita. Lopuksi vielä ennen päättelyä on hyvä kiristää kaikki suikaleet kertaalleen. 



Päättely tuntui hieman haastavalta, kun Korista tuli varsin sievä. Jonain aurinkoisena päivänä voisi sen vaikka maalata, ja tehdä sille kaverin! Selkeät ohjeet korin valmistamiseen löydät täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti