sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Lautanauha - opetusintoilua

Opetin lautanauhan tekemisen äidilleni ennen kuin olin itse tehnyt senttiäkään lautanauhaa. Minulla oli vain kova luottamus siihen, että tiedän, mitä teen. Suunnittelin kuviot 8 ja 12 laudalle, joista äiti lähti tekemään kapeampaa nauhaa ja minä leveämpää.

Ensimmäiset suunnittelemani lautanauhat!

Tekniikkana lautanauha on sellainen, mistä tykättiin heti molemmat. Laudat askarreltiin maitopurkeista ja lankana käytettiin merseroitua puuvillaa. Aikamme pyöriteltiin lautoja ja hetkeksi piti pysähtyä ihastelemaan.

On aina ilahduttavaa, kun taidon kehittymisen huomaa. Alla olevassa kuvassa on saman nauhan alku- ja loppupää. Arvaatko, kumpi on kumpi? Kyseessä on minun tekemäni, leveämpi nauha.



Lautanauhan päättely osoittautui melko vaikeaksi tehtäväksi. Solmut ja kierteet ja palmikot näyttivät kaikki pöhköiltä, koska lankoja on niin valtaisasti. Ehkä en vain osaa?

Palmikkosovellus ja solmumöhkylä.

Myönnän, en tehnyt nauhaa yksin. Metku auttoi.

Meillä koirakouluun kuuluu myös lautanauhan kutominen.

Lautanauha on kestävää ja tukevaa nauhaa, joka sopisi mainiosti vaikkapa koiran pantaan tai talutushihnaan! To-do-listalle...




Seuraavaan työhön valikoituikin itsestäni riippumattomista syistä hieman kehnommat langat... Oranssi ja keltainen olivat melko löyhäkierteisiä ja ne tarttuivat herkästi toisiinsa. Jälkikin on epätasaisempaa. Jostain syystä (ehkä juuri lankojen laadusta johtuen?) loimi löystyi keskiosasta paljon ja kutominen vaikeutui melkoisesti.

Tätä nauhaa tehdessäni ajattelin jälleen, että lyhyttä nauhaa ei kannata tällä tavoin alkaa edes tekemään. Loimen luominen ja lautoihin pujotteleminen on yksinkertaista, mutta aikaa vievää puuhaa. Kutominen taas on nopeaa ja ihanaa, mutta silti, pienen työn takia valmisteluun kuluva aika on kohtuuton. Toisaalta lyhyessä loimessa on se hyvä puoli, että mikäli haluaa kiertää lautoja vain yhteen suuntaan, lointa voi välillä avata toisesta päästä ja purkaa kierrettä pois. 

Kutomista vaille valmis lautanauha.

Pyrin suunnittelemaan kuvion, jossa keskelle muodostuisi oranssi sydän. Olen kuvioon tyytyväinen, mutta seuraavaan nauhaan valitsen erilaiset värit. Punainen sydän korostuisi paljon paremmin.

Suunnitelma - pitäiskö hankkia värikynät?
Siitä tulee oikeasti sydämiä!




Käänsin lautoja melko harvoin, sinnittelin niin pitkään kuin vain suinkin pystyin. Siksi kuvio toistuu samanlaisena läpi kuvan. 

Tärkeää lautanauhaa kutoessa on, että laudat ovat riittävän liukkaat ja kevyet sekä pyöreät reunoiltaan. Loimen tulee olla TASAkireä, koska yksittäiset löysät langat sotkeutuvat jatkuvasti lautoihin. Tasainen ote on muutenkin valttia, samoin hyvä meininki. Aivoja on hyvä olla matkassa sen verran, että muistaa, mihin suuntaan on lautoja pyörittämässä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti